Karin og Knøttekompaniet skal ut med Kristiansand Kulturrullator

Flott opplevelse for barn og voksne

I 2011 startet jeg opp et prosjekt som jeg valgte å kalle » Karin og Knøttekompaniet». Det jeg ønsket med dette prosjektet var, gjennom dans, å knytte kontakt mellom de aller minste og de aller eldste i samfunnet vårt. Jeg ønsket også å bidra til å skape en relasjon mellom barnehager og omsorgssentre som lå i nærheten av hverandre. På den tiden hadde jeg selv en gammel grand tante på Straitunet omsorgsenter. Hun kjedet seg ofte og jeg tok henne stadig i å sitte å se på barnehagebarn fra vinduet sitt. Hun smilte når hun så dem tusle forbi, klare for tur. Jeg vet at mange eldre syns det er fantastisk å kunne få være med de små, om det så bare er å observere når de sitter og spiser sin nistepakke. Det skal ikke så mye til hvis vi bare stopper opp og tenker over det.

Så jeg tok med meg barna fra barnehagen inn til de gamle. Noe av poenget er at vi kommer til dem.  Dette skal også være for de som ikke kan komme seg ut. Så da jeg gjorde dette sist så ble de eldre trillet ned i rullestoler og senger hvis nødvendig.

Besøkene på omsorgssentrene var en suksess. Det skapte mange fine øyeblikk mellom de små og de gamle. Barna danset mellom stolene, de kom med morsomme kommentarer og skapte liv i dagligstuen. Noen av de eldre ble med på noen av øvelsene om det bare var med armene, føttene eller hodet. De smilte og jeg fikk tilbakemeldinger på at dette var en fin opplevelse for alle parter. Barna spiste også nistepakken sin der og de eldre observerte de små og vi fikk fine samtaler og gode klemmer.

Jeg har stor tro på dette. Det skaper en relasjon mellom lokale barnehager og omsorgssentre. Noen steder er den der allerede, men ikke alle steder. Ikke minst er dans og musikk noe som knytter mennesker sammen uansett alder. Det kan vekke fram gode minner, og forskning viser jo at pasienter med f.eks Alzheimer reagerer positivt på musikk. Mange eldre får ikke mye besøk, og endel pårørende vegrer seg ofte for å ta med de minste på besøk. Derfor er dette så viktig. Barn har godt av å oppleve mennesker i ulike faser av livet, i trygge rammer.

Så til en gladnyhet!

Høsten 2020 skal » Karin og Knøttekompaniet» igjen ut til Kristiansands omsorgsentre, i regi av Kristiansand Kulturrullator. Jeg er så takknemlig for at de ønsker å satse på dette viktige prosjektet. Så nå skal jeg danse med mange småtasser som da vil utgjøre mitt Knøttekompani:)