Eventyrlig å turnere i Vestland fylke

  • av

Denne våren har jeg vært på en eventyrlig reise i Vestland fylke. Boken/forestillingen min, Dingle som en kringle, ble kjøpt av Den kulturelle skolesekken i Vestland fylke. Dermed dro jeg av gårde sammen med skjelettet Åsmund, som er endel av denne forestillingen om kroppen.

I løpet av disse fem ukene har jeg spilt 60 forestillinger for barn i Øygarden kommune rett utenfor Bergen, på Voss og i Aurland kommune. Målgruppen for forestillingen er 1-4.trinn, og det er min absolutt favoritt aldersgruppe. De er full av undring, få ting er flaut ( enda), mens mye er rart og morsomt.

De tør å spørre om det de lurer på:

Har Åsmund vært deg før?

Har Åsmund vært Jesus før?

Hvorfor har ikke Åsmund tiss?

Hvorfor har han en pinne opp i rumpa? (stanga til stativet som holder han oppe)

Har Åsmund hjerne?

Har vi også skruer inni oss?

Jeg har brukket noe før!

Hvorfor kan ikke Åsmund stå alene uten stativ?

Hvorfor har han ikke nese?

Hvorfor har han ikke ører?

Hvorfor kysset du Åsmund?

Er Åsmund kjæresten din?

Hvor gammel er Åsmund?

Jeg stilte også dem endel spørsmål. Sånn som:

Hvor tror dere Åsmund er mens jeg ligger og sover på hotellrommet?

Mange tippet at han lå i senga ved siden av meg. Eller at han hadde sin egen seng. Ingen tippet det riktige svaret som faktisk er at han satt i bilen hver natt de fem ukene. Det kan være det var noen som i de sene nattetimer fikk seg et sjokk idet de passerte bilen. For Åsmund satt i setet sitt og sov, med tenna på tørk og med gaffateip rundt huet.

Hvordan tror dere at jeg fikk Åsmund med på flyet?

«Du kledde han ut som et menneske, så satt han ved siden av deg»! 

Det kunne jeg jo ha gjort, men de skjønte fort at det ville ha vært dumt, for da måtte jeg ha betalt for en ekstra flybillett.

«Han satt på fanget ditt»!

Det kunne han jo ha gjort. Men, hvis jeg hadde kommet inn i et fly og så satt det ei dame med et skjelett på fanget, da ville jeg ha snudd og tenkt: Den gale dama der skal ikke jeg fly sammen med!

«Du la han i bagasjehylla»!

Godt forslag, men da hadde det blitt liten plass til de passasjerenes håndbagasje. Dessuten kan det være noen hadde blitt skremt idet de åpnet opp luka, og så Åsmund ligge der med beina i kryss.

«Du skrudde Åsmund fra hverandre og la han i en koffert»!

Det er det smarteste, og det var det som var planen. Men, i og med at Åsmund har vært med meg rundt i mange år, så har han blitt litt ødelagt. Jeg pleier å si at han har fått danseskader, for det høres litt tøffere ut. Han har gaffatape (bandasje) endel steder, og han er ganske så skeiv i ryggen. Så jeg var redd for at jeg ikke ville klare å skru han sammen igjen dersom jeg først skrudde han fra hverandre.

Det var ingen som gjettet hvordan jeg faktisk fikk han med meg, og det var ikke så rart. Jeg kjøpte nemlig en surfebag. Der kunne Åsmund ligge uten problem, og for å beskytte han litt så pakket jeg han inn i klærne mine. Dermed trengte jeg ingen ekstra koffert. Alt fikk plass i surfebagen. Smart, ikke sant?

Han som tok imot bagasjen på flyplassen spurte selvfølgelig hva jeg hadde oppi bagen, og han stusset litt over svaret mitt. Han tenkte umiddelbart at han burde advare de som skulle ta bagasjen videre, for de skulle ta den gjennom en maskin der det ble tatt bilde av hva som var inni bagasjen. Det gjør de vel med alle kofferter. Tenk hvis de ikke hadde fått vite det på forhånd!

Historien om Åsmund på flytur, resulterte i mye latter både blant barna og de voksne.

Turen i Vestland fylke var mer enn en jobb. Det var en opplevelse. På slike turer får man se kroker av Norge man sannsynligvis ikke ville ha fått opplevd uten denne jobben. Jeg er så takknemlig for at min jobb byr på så mange flotte opplevelser og fine menneskemøter. Jeg møter en haug av mennesker hver eneste dag, men trives også godt i mitt eget selskap når arbeidsdagen er over. Jeg har gitt meg selv et løfte, og det er at på mine jobbturer skal jeg oppleve det området har å by på. Det ble derfor mange vakre og bratte turer, og ikke minst noen fantastiske naturopplevelser. Under kan dere se et knippe bilder som jeg tok på min vei. Bildene er fra Bergen, Øygarden, Voss, Flåm og Aurland

Fakta om Den kulturelle skolesekken:

Den kulturelle skolesekken (DKS) er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur hvert år. Ordningen er unik i verdenssammenheng.

Gjennom ordningen får elevene mulighet til å oppleve, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk. Kulturtilbudet skal være av høy kvalitet, og vise hele bredden av de seks kulturuttrykkene: film, kulturarv, litteratur, musikk, scenekunst og visuell kunst

Den kulturelle skolesekken har vært en del av regjeringens kulturpolitiske satsing for grunnskolen siden 2001, og etter hvert ble også videregående skole innlemmet i ordningen. Dette betyr at i dag får alle elever, fra 1. klasse i grunnskolen til 3. trinn på videregående skole, oppleve profesjonell kunst og kultur gjennom DKS.

Den kulturelle skolesekken
Klare for forestilling
Steppesko og bok
Åsmund ballerina
Åsmund hilser på fetteren sin, Gunnar, på Stranda skule
I påsken voktet Åsmund over personalrommet på Spildepollen skule
Stas når skolebibliotekene har de andre bøkene mine også
Tur til Veten, Øygarden kommune
Veten, Øygarden kommune
Nydelig utsikt fra Veten
Ulriken 643 moh, Bergen
For en velkomst på Voss
En bratt men nydelig tur til Hanguren på Voss
Det ble litt av en treningstur opp til Hanguren, 818 moh
Voss folkemuseum
Bordalsgjelet på Voss
Lokale matretter må prøves
Flåm
Brekkefossen, Flåm
Når man er i Flåm
Flåmsbana
Myrdal
Fjordcruise fra Flåm til Gudvangen
Dagsturhytta, Aurland
Dagsturhytta på vei opp til Stegastein
Stegastein, 640 moh
Utsikt fra Stegastein